O nama

škola slika

 

Naša škola se uistinu po mnogočemu razlikuje od ostalih srednjih škola pa ću pokušati ukratko navesti što i kako radimo. Škola je osnovana 2005.g. ima četiri razreda opće gimnazije, a školu pohađa prosječno od 60 do 65 učenika, tj. petnaestak po razrednom odjelu.

Osnovna nam je misija osmisliti nastavu koja će biti učenicima što zanimljivija, dinamična, učinkovita i u skladu s neprekidnim i brzim promjenama u svim sferama društva. Danas je opće poznata činjenica da je učenicima škola dosadna, da ima previše predmeta, da se još uvijek veći dio gradiva mora učiti napamet, da su učenici u tom moru informacija prepušteni sami sebi pa se snalaze kako znaju i umiju; postaju velemajstori u izradi virtualnih i realnih šalabahtera, troše hrpu novca i vremena na instrukcije, opravdano i neopravdano izostaju s nastave u sve većem broju i u konačnici gube interes za školu i što je najgore gube samopouzdanje.

Mi naravno ne možemo mijenjati školski plan i program, ali smo u okviru postojećeg uveli turnusnu nastavu, osam predmeta na engleskom jeziku po CLIL metodologiji, pametne ploče u svim učionicama, konzultacije iz svih predmeta, velik broj sati terenske nastave, fakultativnu nastavu skijanja i jedrenja i Erasmus suradnju učenika i profesora sa zemljama članicama EU.

CLIL nastava na engleskom , njemačkom i talijanskom jeziku doprinijela je velikom kvalitativnom pomaku škole. Većina učenika ima visoki stupanj poznavanja engleskog jezika pa im je nastava na stranom jeziku bliska i zanimljivija, istovremeno usvajaju jezik i sadržaj, koriste pri tome najsuvremeniju ICT tehnologiju te se na taj način pripremaju za mogući studij u inozemstvu kao i za globalno tržište rada.

Pametne ploče i ICT tehnologija su preduvjet za suvremenu i dinamičnu nastavu. Mi više nemamo vremena za beskonačno pisanje i prepisivanje, sve što se napiše ili prikaže na ploči učenicima je dostupno putem razrednog maila, facebooka i web platforme škole, a iPad, tablet i iphone su nezaobilazan i sve češći nastavni pribor.

Erasmus razmjenu organiziramo putem EU natječaja. Škola na taj način putem raznih programa omogućuje učenicima i profesorima boravak i rad u raznim zemljama što našoj školi daje europsku dimenziju. Učenici su posjetili škole u Njemačkoj, Francuskoj, Španjolskoj, Nizozemskoj i Cipru, a pri tome su roditelji izdvojili sredstva samo za džeparac, jer se svi ostali troškovi pokrivaju iz Erasmus programa.

 

 

Oglasi